12 Jan 2014

Idea Doorgift 1- Buat Sendiri Popcorn

Assalammualaikum b2b & blogger..

Mesti ada yang tengah fenin-fenin lalat nak cari idea buah tangan atau doorgift untuk majlis perkahwinan nanti..
Jangan risau dear..hari ni saya nak share satu resepi yang simple, mudah dan pastinya berbaloi-baloi untuk anda yang nak hasikan doorgift sendiri.. sebab apa saya kata BERBALOI-BALOI?
Sebab
Walau  hanya bermodalkan Rm2.90, hasil yang u all akan dapat, MasyaAllah 2 besen besar u.. tak ke banyak!
Ok,,jom kita tengok cara nak buatnya.. senang je.


       Resepi HOMEMADE POPCORN

1 sudu besar Minyak masak
1/2  cawan Biji popcorn

Cara buat:
1) Panaskan minyak dalam periuk. Api sederhana besar.
2) Dah panas, masuk sedikit popcorn dulu. Kalau dah start meletup, masukkan semua dan tutup periuk.. tunggu sampai semua dah meletup baru tutup api.

Resepi caramel

1 cawan gula perang (guna cawan metrik ye)
1 sudu kecil garam
1/2 cawan light corn syrup atau madu
1 cawan Butter
1/2 sudu kecil Baking soda
2 sudu kecik mocha or capuccino paste/emulco (optional)

Cara buat;
1) Campurkan gula perang, light corn syrup, butter, garam n baking soda dalam periuk.
2) masak atas api sederhana kecil hingga mendidih. Tutup api.
3) Letak popcorn yang dah masak atas dulang besar, tuang caramel dan gaul rata.
4) Bakar dalam oven 150c setengah jam. (Ikut oven masing masing. Boleh test dulu bakar sikit)Setiap 10 minit, gaul popcorn dengan senduk kayu supaya bakar rata. Kalau tak cukup garing, tambah sikit masa masaknya..
5) dah siap bakar, leraikan popcorn yang bercantum dan melekat tu.. sejukkan, simpan dalam tupperware bertutup..

Kalau nak buat popcorn coklat pun boleh juga.. boleh try ni.

1 cawan milk or dark chocolate. (Cincang kecil)
1 tbsp butter 

Cara buat;
1 ) Double boil coklat sampai cair.
2) masukkan butter. Kacau sebati.
3) tuang atas popcorn yang dah masak tadi..gaul rata. 
4) bakar dalam oven 30 minit utk bagi rangup.



Ini dia rupa bertih jagung untuk popcorn tu.. boleh beli di tesco, Giant atau kedai bakeri.


Bila minyak dah panas, masukkan jagung tersebut.. nak test power, masukkan 5 biji dulu, kalau dah meletup, baru masukkan semua. 
Pastu, jangan lupa tutup periuk tu.. bole melompat sampai ceiling oooo...


Tunggu sampai semua bertih jagung meletup.. (akak tunggu sambil tepuk tepuk tangan u..happy lak coz bunyi macam mercun)  
sesekali kacau dgn senduk kayu just to make sure semua dah masak rata. (Becareful ye..takut popcorn melompat kena muka! Tak pasal pasal melecur muka pengantin. Kang bersanding muka berparut popcorn lak.aduii..hahaha!)

Ini lah popcorn yang dah siap! Tapi rasa plain je.. so, kena buat perisa dia..


Saya gaul dengan caramel then bakar dalam oven 30 minit untuk kering dan rangupkan popcorn..
Lepas bakar, pisahkan dengan tangan/senduk popcorn yang bercantum.. sejukkan sekejap.




Pastu, bila dah kering dan sejuk, boleh masukkan dalam balang kaca macam saya buat ni.. letak ribbon or sticker.. settle!
Nampak mahalkan.. padahal buat sendiri je dgn kos yang agak rendah..
Balang kaca tu kalau nak murah bole beli di Quality Pack Puchong.. Kat Nilai pun murah gak time offer..
Atau
Nak bajet lagi, bole masuk je dalam plastik doorgift kecik, pastu ikat n letak ribbon..

Ok, dah boleh bagi kepada tetamu yang hadir atau nak buat goodies utk birthday party pun boleh jugak



terima kasih pada yang singgah baca dan semoga bermanfaat..

Salam sayang - ANA  founder of  ♥ Roxana Creation♥  &  ♥Roxana kek & Coklat ♥

No comments:

Post a Comment

Thanx lovelies

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...